AFLA SECRETUL NUMELOR DE BOTEZ! VEZI DACA AI NUME „CRESTIN” SAU „NECRESTIN”

AFLA SECRETUL NUMELOR DE BOTEZ! VEZI DACA AI NUME „CRESTIN” SAU „NECRESTIN”

339
0
DISTRIBUIȚI

Numele in general este mai mult decat un apelativ sau un cod alphabetic personal. Teoretic, omul poate purta orice nume, dar trebuie as avem in vedere ca acesta va fi purtat toata viata si va creste sau va scadea in popularitate o data cu persoana care il poarta. Trebuie avut grija ca numele sa nu fie pus la intamplatre sau schimonosit, pentru ca se va identifica cu persoana care il poarta.

Primii crestini purtau nume pagane, iar la botez acestea nu erau schimbate pentru ca supra-numele de crestin sfintea numele mic/ prenumele. Unul dintre cele mai cunoscute nume de la noi este Dimitrie, care vine de la Sfantul Mucenic Dimitrie, el a purtat numele unei zeitati (Demetrius).

În alte ţări sau regiuni era obiceiul de a da copiilor numele unor rude sau personalităţi ale neamului (Traian, Cezar – la latini), fiind acceptate şi nume populare (Mircea, Radu, Neagu/Neagoe, Doina – la români; Ruslan, Igor, Oleg – la ruşi) sau nume de flori (Viorel, Viorica ş.a. – la români). O parte din aceste nume, atât de la români cât şi de la ruşi, au ajuns şi în calendar, iar unele (încă) nu.

Potrivit altarulcredintei.md numele crestine (sau devenitte crestine) au forme variate, iar diferenta de scriere sau de pronuntie nu trebuie sa ne sperie, pentru ca nu conteaza. Cel mai frecvent nume de barbat – IOAN, este cunoscut in lume sub zeci de transliterari si pronuntii (Ion, Ivan, John, Jean, Jovan, Giovanni), dar el ramane totusi acelasi nume, fiecare folosind variant locala.

Acest lucru este valabil c multe alte nume si doar un preot lipsit de cultura generala poate sa spuna ca el boteaza cu numele “Gavril”, dar nu si cu cel de Gabriel, pe simplul motiv ca nu l-a gasit in calendar.

O buna parte din diferentele de transliterare si pronuntie a numelor se datoreaza celor 2 moduri de a citi limba greaca: erasmic sau reuchlinian. Grecescul Μιχαήλ poate fi citit şi Mihail, dar şi Michael – şi ambele sunt corecte (într-un anume fel). La fel e şi cuΓαβριήλ, care este Gavriil şi Gabriel în acelaşi timp.

 

Loading...
DISTRIBUIȚI
3anyway.ro este cel mai nou site de divertisment care aduce cititorilor content de cea mai buna calitate. Oferim publicului nostru articole fresh de lifestyle, frumusete si sanatate, monden, evenimente, updatat zilnic cu noi informatii pentru fiecare categorie a site-ului. Pentru publicitate ne puteti contacta la adresa de mail: office@3anyway.ro

LĂSAȚI UN MESAJ