BNR a confirmat dezastrul: de cinci ani n-a mai fost leul atât...

BNR a confirmat dezastrul: de cinci ani n-a mai fost leul atât de slab

300
0
DISTRIBUIȚI

Banca Națională a cotat azi un euro 4,6279 în raport cu leul. Moneda națională nu a mai avut o cotație atât de slabă din 3 august 2012 – 4,6481 lei/euro, nivel care a și rămas până acum maxim istoric.

Este o creștere cu 0,18% față de cotația de ieri. Și dolarul a avrut o creștere, până la valoarea de 3.9865. Scăderea leului vine pe fondul deciziilor fiscale controversate ale Guvernului, dar și a declarațiilor privind creșterea inflației peste așteptări și presiunile asupra cursului valutar, făcute, joi, de către Guvernatorul BNR.

„Ne confruntăm cu presiuni de depreciere pe leu, așa cum au și maghiarii și polonezii, singura monedă care s-a apreciat în zonă fiind coroană cehă. Tendința de depreciere e mai de durată decât în cazul zlotului și forintului. Nu sunt cifre mari, dar această tendință este asociată cu situația balanței de plăți. Și față de polonezi și față de unguri, România are o deteriorare a balanței de plăți. Avem importuri mai mari decât exporturile, iar viteza de creștere a importurilor o depășește pe cea a exporturilor”, a explicat Mugur Isărescu.

Potrivit lui Isărescu, se conturează o problemă din acest punct de vedere, chiar dacă acest deficit e parțial acoperit de intrări de capital și de fonduri europene. „Ungurii sunt aproximativ pe echilibru cu balanța de plăți, iar cehii sunt pe excedent”, a explicat joi guvernatorul BNR la prezentarea Raportului trimestrial privind inflația.

Tot joi INS a anunțat că deficitul comercial al României în primele 9 luni ale acestui an a urcat la 8.88 miliarde de euro, potrivit Hotnews. Practic, încasăm din exporturi 46.5 miliarde de euro și cheltuim pe mărfurile importate 55.48 miliarde de euro. Acest dezechilibru pune o presiune suplimentară pe cursul de schimb euro/leu. Doar în septembrie diferența dintre valoarea importurilor și cea a mărfurilor exportate a depășit miliardul de euro.

sursa: realitatea.net

 

Loading...
DISTRIBUIȚI
3anyway.ro este cel mai nou site de divertisment care aduce cititorilor content de cea mai buna calitate. Oferim publicului nostru articole fresh de lifestyle, frumusete si sanatate, monden, evenimente, updatat zilnic cu noi informatii pentru fiecare categorie a site-ului. Pentru publicitate ne puteti contacta la adresa de mail: office@3anyway.ro

LĂSAȚI UN MESAJ