Cum ne afectează sănătatea trecerea la ora de iarnă

Cum ne afectează sănătatea trecerea la ora de iarnă

898
0
DISTRIBUIȚI

Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurinta la modificarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile.

Trecerea la ora de iarna poate avea efecte grave asupra celor care sufera de unele afectiuni si care poate duce pana la agravarea acestora.

Invocând faptul că se perturbă nejustificat populaţia şi că pierderile din diverse domenii socioeconomice depăşesc câştigurile unele ţări au renunţat la schimbarea orei de iarnă-vară sau nu au aplicat-o vreodată. Şi in România anul acesta a fost respinsă o iniţiativă legislativă ce prevedea acest lucru.

Duminică vom dormi mai mult cu o oră şi chiar de luni se vor simţi efectele schimbării orei. Unele pot fi chiar periculoase:

1.Creşte riscul de infarct cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei, în special la persoanele tinere, active profesional;

2.Creşte riscul suicidar. timp de două săptămnâi de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilitati psihoemotionale.

Modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţioneaza prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii. Acestea se asociază expunerii prelungite la lumina şi modificări în secreţia melatoninei cu efect asupra reglării ritmului circadian (somn-veghe) determinând modificări:

 a)cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburari de ritm cardiac;

b)neuropsihice: modificări ale calitătii somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere şi ideaţie suicidară.

Pentru evitarea sau diminuarea simptomelor neplăcute se recomanda planificarea corespunzatoare a programului şi evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale.

Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber şi miscarea chiar sub forma unor simple plimbari precum şi alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete.

 

Loading...
DISTRIBUIȚI
3anyway.ro este cel mai nou site de divertisment care aduce cititorilor content de cea mai buna calitate. Oferim publicului nostru articole fresh de lifestyle, frumusete si sanatate, monden, evenimente, updatat zilnic cu noi informatii pentru fiecare categorie a site-ului. Pentru publicitate ne puteti contacta la adresa de mail: office@3anyway.ro

LĂSAȚI UN MESAJ