GHID DE SUPRAVIEȚUIRE ÎN CAZ DE CUTREMUR

GHID DE SUPRAVIEȚUIRE ÎN CAZ DE CUTREMUR

923
0
DISTRIBUIȚI

In ultima vreme, mai ales in zonele cu rism seismic ridicat, cutremurele, fie ele mai mici sau mai mari, au inceput sa fie din ce in ce mai dese. Pentru a reusi sa supravietuim in cazul unui cutremur trebuie sa cunoastem cateva reguli de prim ajutor care ne sunt de un real ajutor.

cutremur
In timpul unui cutremur pamantul nu se va crapa in doua si nu va inghiti oameni si case. Cladirile nu se prabusesc pur si simplu. Dar e posibil sa fiti ranit de sticla sparta, de obiecte care se rastoarna sau care sunt aruncate in jur de miscarile puternice ale pamantului. Tevile de gaz se pot fisura si pot apare incendii. Cablurile de electricitate care se afla pe stalpi se pot rupe iar tevile de apa se pot sparge.
Replicile sunt cutremure mai mici care au loc in momentul in care placile tectonice se re-aseaza intr-o noua pozitie. Odata cu trecerea timpului ele sunt din ce in ce mai slabe. Iata cateva reguli esentiale care ne pot ajuta sa actionam atat pentru a ne proteja pe noi cand si pentru a-i salva pe altii.
Daca te afli intr-o cladire ramai acolo si protejeaza-te. Procedurile recomandate in Japonia si Statele Unite sunt si asigura protectia individuala prin trei miscare simpleȘ ghemuit, acoperit si protejat.
 
E preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele, pentru protecţie. Vă puteţi asigura protecţie suplimentară adapostindu-vă lângă diverse obiecte solide, ce vă pot proteja, lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prabuţire, şi cât mai departe de ferestre.
 
Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari (între 2 paturi, două maşini, între două rânduri de birouri) ce delimitează aşa zisul triunghi al supravieţuirii sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi maşina de spalat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi.
 
a) Dacă sunteţi în bucătărie, în primul rând închideti aragazul şi depărtaţi-vă de bufetul din care poate cădea vesela.
 
b) Dacă sunteţi în pat, rămâneţi acolo şi acoperiţi capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este aşezat patul nu e recomandat să aveţi tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur.
 
Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Pe durata cutremurului nu este recomandată evacuarea, mai ales din clădirile mari, întrucat ieşirea este dificil de găsit iar scările au risc crescut de prăbuşire. Tocul uşii nu vă oferă protecţie dacă nu este încadrat în structura clădirii.
 
2. Pe stradă: Căutaţi spaţii cât mai largi şi asiguraţi protecţia individuală. Nu staţiona lângă clădiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prăbuşi în timpul şi după cutremur, precum ornamente, tencuiala, coşuri sau ţigle.
 
Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Sub nicio formă nu vă adapostiţi sub balcoane sau stâlpii de înaltă tensiune.
 
3. În maşină: opriţi maşina la distanţă de clădiri sau de stâlpii de pe marginea străzii.
 
Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Evitaţi apropierea benzinăriilor sau a stâlpilor de înalta tensiune.
 
4. În locuri publice aglomerate (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte) nu alergaţi catre iesire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă şi vecinii de pe rând. 
 
Ce ar trebui să avem pregatit în trusa de supravietuire: apa, alimente uşoare şi compacte (bomboane cu zahăr, biscuiţi uscaţi), medicamente personale, analgezice şi antiseptice, telefon mobil, lanternă, baterii, fluier, aparat de radio şi actele personale.

De la inceputul anului si pana in prezent, in Romania, au avut loc aproximativ 58 de cutremure, fiecare dintre ele cu un grad mai mic sau mai mare de intensitate. 

 

Loading...
DISTRIBUIȚI
3anyway.ro este cel mai nou site de divertisment care aduce cititorilor content de cea mai buna calitate. Oferim publicului nostru articole fresh de lifestyle, frumusete si sanatate, monden, evenimente, updatat zilnic cu noi informatii pentru fiecare categorie a site-ului. Pentru publicitate ne puteti contacta la adresa de mail: office@3anyway.ro

LĂSAȚI UN MESAJ