Localitate din România cu cea mai mică densitate de locuitori, iar morții...

Localitate din România cu cea mai mică densitate de locuitori, iar morții se îngroapă în grădină

470
0
DISTRIBUIȚI

Te uiţi în jur şi nu vezi ţipenie de om. Cea mai apropiată gospodărie se află la un kilometru. La Ceru Băcăinţi sunt doar cinci locuitori pe kilometru pătrat, cea mai mică densitate de locuitori din România.

Ceru Băcăinţi din Alba este comuna cu cea mai mică densitate de locuitori din România. Mai puţin de trei sute de oameni au mai rămas în comună. După datele ultimului recensământ, sunt doar cinci locuitori pe kilometru pătrat.

Comuna este acum aproximativ la nivelul demografic al anului 1854  – cu 337 de locuitori, chiar mai puțini decât avea în anul 1900 – 387 de suflete.  Deși grădinița şi şcoala au fost renovate în 2015, cu fonduri de la Guvernul României, nu prea mai are cine să le frecventeze.

Activitatea grădiniței a fost suspendată deoarece mai sunt doar trei copii în sat, iar școala cu clasele I-VIII funcționează cu un total de 19 elevi. Aceasta în condițiile în care, înainte de 1990, în comună erau cel puțin cinci corpuri de clădire care funcționau ca școli cu clasele I-IV.

Localnicii îşi înmormântează rudele chiar în curtea casei. Cimitirul este foarte departe de localitate, iar oamenii se simt mai bine că îi ştiu pe cei dragi alături. Şi cei care acum sunt încă în viaţă au aceeşi dorinţă: să se odihnească pentru totdeauna aproape de casă.

Înmormântarea este o simplă mutare a persoanei decedate din casă, în grădină. Localnicii se bucură însă că pot ajunge mai uşor la locurile de veci ale rudelor.

Localnicii s-au obişnuit fără cimitir şi spun că fiecare îşi alege locul unde să fie înmormântat. Puţini sunt cei care vor să se odihnească pentru totdeauna în cimitirul Bisericii care este foarte departe.

Mormintele din curtea casei îi liniștesc, le suspendă orice spaimă sau fior. Îi simt pe cei dragi aproape, îi plâng cu discreție și în fiecare zi le pot aprinde câte o lumânare. Nu este o situație unică, în multe locuri izolate din Ardeal optându-se din vechime pentru această practică.

 

 

PUBLICITATE
loading...
DISTRIBUIȚI
3anyway.ro este cel mai nou site de divertisment care aduce cititorilor content de cea mai buna calitate. Oferim publicului nostru articole fresh de lifestyle, frumusete si sanatate, monden, evenimente, updatat zilnic cu noi informatii pentru fiecare categorie a site-ului. Pentru publicitate ne puteti contacta la adresa de mail: office@3anyway.ro

LĂSAȚI UN MESAJ