Ororile prin care treceau deținuții din lagărul torționarului Alexandru Visinescu: „Zilnic murea...

Ororile prin care treceau deținuții din lagărul torționarului Alexandru Visinescu: „Zilnic murea cate un om”

258
0
DISTRIBUIȚI

Cei 138 de deținuți care au fost chinuiţi în penitenciarul de la Râmnicu Sărat, în timpul torţionarului Alexandru Vişinescu, nu aveau voie să ia legătura cu rudele. Le era interzis să vorbească între ei. Erau ţinuţi câte unul într-o celulă strâmtă.

Aveau dreptul la doar 15 minute de plimbare în curte, în aer liber, dar nici atunci nu vedeau bine cerul sau copacii. Valentin Cristea, singurul supravietuitor al coloniei de munca silnica de la Ramnicu Sarat, al carui comandant a fost Visinescu, rememoreaza „frigul, izolarea si foamea”, intr-o declaratie acordata agentiei AFP, citata de The Guardian.

In varsta de 84 de ani, fostul inginer a fost condamnat in anul 1956 pentru „divulgarea de secrete de stat” catre o matusa care era membru al rezistentei anticomuniste, petrecandu-si astfel sapte ani in penitenciar. „Era impotriva regulilor sa ne apropiem de pereti, pentru ca am fi putut sa folosim codul Morse pentru a comunica intre noi”, a declarat Cristea, care locuieste in Campina. De asemenea, acesta povesteste ca prizonierilor le era interzis sa stea pe paturi, daca nu era noapte, si chiar sa se uite pe fereastra.

Vaduva unui alt detinut, generalul Ion Eremia, care a murit in anul 2003, isi aminteste tratamentul la care a fost supus sotul sau, condamnat la 14 ani de inchisoare si 25 de ani de munca silnica pentru ca a scris o satira la adresa lui Stalin.

„Intr-o zi de iarna, a fost fortat sa stea cateva ore cu picioarele goale intr-o galeata cu gheata”, povesteste Nicoleta Eremia, care spune ca sotul sau de-abia cantarea 30 de kilograme si cu greu se putea tine pe picioare cand a iesit din inchisoare.

O tortură zilnică era şi hrana. Potrivit mărturiilor deţinuţilor care au supravieţuit terorii de la Râmnicu Sărat, dimineaţa primeau terci din făină de porumb, la prânz – o fiertură de zarzavat cu câteva zgârciuri în ea iar seara – o supă uşoară fără pâine sau mămăligă. Hrana lor zilnică nu depăşea 600 de calorii.

 

Loading...
DISTRIBUIȚI
3anyway.ro este cel mai nou site de divertisment care aduce cititorilor content de cea mai buna calitate. Oferim publicului nostru articole fresh de lifestyle, frumusete si sanatate, monden, evenimente, updatat zilnic cu noi informatii pentru fiecare categorie a site-ului. Pentru publicitate ne puteti contacta la adresa de mail: office@3anyway.ro

LĂSAȚI UN MESAJ