Ororile prin care treceau deținuții din lagărul torționarului Ioan Ficior: „Zilnic murea...

Ororile prin care treceau deținuții din lagărul torționarului Ioan Ficior: „Zilnic murea cate un om”

424
0
DISTRIBUIȚI

Teodor Stanca, de 84 de ani, din Timişoara, condamnat pentru că a participat la revolta studenţilor timişoreni, din 1956, a cunoscut regimul de teroare din lagărul de la Periprava pe vremea când comandant era torţionarul Ioan Ficior.

„Am fost închis la Periprava în perioada anilor 1960 – 1963, când am fost mutaţi de la Salcia. Am fost duşi cu bacul. Acolo dormeam. De acolo plecam dimineaţa şi acolo ne întorceam“, începe povestea celui care a petrecut cei mai frumoşi ai vieţii sale sub teroare. El şi ceilalţi deţinuţi au fost trimişi să lucreze la îndiguirea braţului Chilia, dar şi la munci agricole şi la canalele ce trebuiau secate.   Lotul de deţinuţi în care se afla era la mare distanţă de partea administativă a lagărului şi astfel au fost feriţi cumva de regimul direct de exterminare al fostului comandant Ioan Ficior. „Venea foarte rar la Chilia, acolo unde munceam noi. L-am văzut doar de câteva ori, însă nici cei care răspundeau direct de noi nu erau mai blânzi“, spune Teodor Stanca.

Fostul deţinut politic îşi aminteşte că de multe ori au primit pedepse aspre pentru că nu şi-au îndeplinit planul zilnic. „La îndiguirea braţului Chilia, unii săpau, alţii încărcau pământul în roabă şi îl transportau. La aceste munci erau puţi şi oameni în vârstă, de 60 sau chiar de 70 de ani, care nu aveau forţa necesară şi noi, cei tineri, îi ajutam. Fireşte, nu aveaM cum să ne facem planul şi eram aspru pedepsiţi. Eram întinşi pe o scândură şi bătuţi la tălpi sau pe spate“, retrăieşte el regimul din lagăr.

Citeste mai mult: adev.ro/onkndu

 

Loading...
DISTRIBUIȚI
3anyway.ro este cel mai nou site de divertisment care aduce cititorilor content de cea mai buna calitate. Oferim publicului nostru articole fresh de lifestyle, frumusete si sanatate, monden, evenimente, updatat zilnic cu noi informatii pentru fiecare categorie a site-ului. Pentru publicitate ne puteti contacta la adresa de mail: office@3anyway.ro

LĂSAȚI UN MESAJ