Romania, vanduta hectar cu hectar strainilor! Pana si autoritatile se tem de...

Romania, vanduta hectar cu hectar strainilor! Pana si autoritatile se tem de fenomenul alarmant!

251
0
DISTRIBUIȚI

De cativa ani, intreaga Romanie e vanduta strainilor… la hectar. Aproape jumatate din terenul arabil e controlat de italieni, nemti sau arabi, care cultiva cereale si le exporta, in vreme ce noi cumparam faina scumpa din strainatate. Fenomenul a inceput sa ingrijoreze si autoritatile.

La Chirnogi, in Calarasi, este cartierul general al unor arabi, care au vanat ogoarele fertile ale Romaniei, iar acum au ajuns sa controleze peste 20 de mii de hectare de teren arabil. Cultiva grau, porumb si rapita. O parte din uriasul teren e luat in arenda de la stat, alta cumparata bucata cu bucata de la tarani, cu cate doua-trei mii de euro pe hectar.

In Orientul Mijlociu si-n Africa se duc, in vreme ce noi importam faina mult mai scumpa. In tot acest timp, taranii nostri, care inca mai au putere de munca, au ramas cu cate o palma de pamant pe care cultiva legume sau vita de vie. Cei mai multi, insa, l-au vandut.

In judetul Timis, italienii sunt stapani pe o treime din pamant. Cultiva cereale si au deschis ferme. Fenomenul s-a extins frenetic in toate zonele agricole ale tarii din 2014, cand piata funciara a fost liberalizata. In plus, la noi, hectarul costa in medie intre 4 si 7 mii de euro, i vreme ce in Olanda, de pilda, e 20 de mii. Cei de la asociatia Eco Ruralis au demarat o campanie prin care-i sfatuiesc pe taranii romani sa nu isi vanda terenurile.

In Parlament exista un proiect de lege care ar trebui sa reglementeze cumva situatia. In Serbia, de exemplu, cetatenii straini care vor sa cumpere 2 hectare de teren agricol trebuie sa fi trait acolo cel putin 10 ani.

SURSA: stirilekanald.ro

 

Loading...
DISTRIBUIȚI
3anyway.ro este cel mai nou site de divertisment care aduce cititorilor content de cea mai buna calitate. Oferim publicului nostru articole fresh de lifestyle, frumusete si sanatate, monden, evenimente, updatat zilnic cu noi informatii pentru fiecare categorie a site-ului. Pentru publicitate ne puteti contacta la adresa de mail: office@3anyway.ro

LĂSAȚI UN MESAJ