Tradiții de Bobotează: legenda și semnificația crucilor de gheață

Tradiții de Bobotează: legenda și semnificația crucilor de gheață

675
0
DISTRIBUIȚI

Obiceiul crucilor de gheaţă de Bobotează a apărut în anul 1867, când un incendiu de proporţii a distrus aproape jumătate din comuna Bosanci.

Tot atunci a fost înfiinţat şi grupul pompierilor civili al localităţii, care a promis că în fiecare an, în Ajunul Bobotezei, vor face câte o cruce de gheaţă pentru fiecare biserică din sat. Conform bătrânilor, de atunci nu s-au mai produs astfel de dezastre în comunitatea bosânceană.

Blocurile de gheaţă cântăresc chiar şi 100 de kilograme şi e nevoie de braţe puternice pentru a fi scoase din iaz. Plăcile au fost duse cu căruţele, bine protejate să nu se spargă, în faţa bisericii, unde a început sculptura în gheaţă. Masa pe care sunt aşezate crucile este tot de gheaţă şi, pentru a rezista până la Bobotează, este udată din belşug cu apă. Crucile rămân în picioare până când se topesc.

În trecut, localnicii foloseau ca unelte fierăstrăul sau toporişca, însă acum taie gheaţa cu drujba. O cruce de gheaţă este terminată în aproape o zi de muncă. Totul se face afară, astfel că oamenii, de dragul tradiţiei, îndură un ger cumplit.

Un obicei vechi cere ca de Boboteaza sa iti pui o dorinta dupa care sa lipesti o moneda pe crucile de gheata. Daca moneda va sta lipita si nu va cadea inseamna ca dorinta se va implini.

 

 

Loading...
DISTRIBUIȚI
3anyway.ro este cel mai nou site de divertisment care aduce cititorilor content de cea mai buna calitate. Oferim publicului nostru articole fresh de lifestyle, frumusete si sanatate, monden, evenimente, updatat zilnic cu noi informatii pentru fiecare categorie a site-ului. Pentru publicitate ne puteti contacta la adresa de mail: office@3anyway.ro

LĂSAȚI UN MESAJ